Heeft u vragen? 088 440 45 55
Kuiperdijk Enschede
Kuiperdijk Enschede

Langere levensduur gevels door toepassing ‘Profistone’

In opdracht van woningcorporatie Domijn coördineert en begeleidt Exterio het onderhoudsplan voor het complex Kuipersdijk in het centrum van Enschede. Dit complex dat dateert uit de jaren ’60 telt 80 wooneenheden. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoudsplan is het preventief en curatief onderhoud aan de gevels. Dit voorjaar startte Exterio dan ook met de eerste herstelwerkzaamheden, waarbij bestaande scheuren in het metselwerk middels het ‘Total Wall Concept’ aangepakt werden.

Roestvrijstalen wokkelstaven ingefreesd

Martijn Boerman, projectleider: “Het ‘Total Wall Concept’ houdt in dat er roestvrijstalen wokkelstaven worden ingefreesd in het bestaande metselwerk van de gevels. Deze extra versteviging dient om de scheuren op te vangen die door allerlei externe factoren kunnen ontstaan. Doordat de staaf wokkelvormig is, heeft het een enorme hechting. Maar omdat de wokkelstaaf flexibel is, werkt het als een veer en is het herstelde metselwerk in staat om lichte spanningen op te nemen waardoor scheurvorming geminimaliseerd wordt. Nadat de voegen met voegspecie zijn afgevoegd en de scheuren in de stenen d.m.v. onze op kleur te brengen restauratiemortel zijn afgewerkt, is het gescheurde metselwerk volledig gestabiliseerd zonder zichtbare reparaties.

Onderhoudsinterval 4 jaar verlengd

Naast het curatief onderhoud aan de gevels van dit complex, heeft Exterio ook preventieve maatregelen getroffen. “Zo hebben we alle balkons voorzien van een nieuwe coating en teruggebracht in de oorspronkelijke kleur. We hebben reinigingswerkzaamheden uitgevoerd aan goten, ramen, balkonhekken en privacyschermen. Vervolgens hebben we al het schilderwerk buiten aangepakt met producten van Sikkens en afgewerkt met een Rubbol XD Gloss eindlaag, een extreem weersbestendige en maximaal onderhoudsvrije buitenlak. Tenslotte hebben we de bestaande kozijnen beplakt met profielen en neuslatten van Profistone, waardoor een ventilerende laag onder de bekleding van het hout ontstaat en het kozijn hierdoor zijn ventilerende waarde terug krijgt en daardoor langer meegaat. Door deze verbeteringen hebben we de onderhoudsinterval voor de gevels van dit complex verlengd van 5 tot 9 jaar. In een doorlooptijd van nog geen 18 weken hebben we dit complex voorlopig weer helemaal onderhoudsvrij gemaakt,” aldus Martijn.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
Search